Proprietarii unui bloc acuză: ”Credite pe viață pentru o locuință cu pereți din ziare și carton”

Mai mult de 60 de mii de euro au plătit pentru un apartament locatarii unui bloc nou construit pe strada Bucovina, pe centura Prundu Craiovei, bloc în care, constructorii pur și simplu au uitat să pună un rând de cărămizi, cel puțin asta susțin proprietarii. Mulți au făcut rate la bănci și au datorii pe zeci de ani, așa că nici prin gând nu le-a trecut că vor avea probleme cu locuința de vis după nici doi ani de când s-au mutat. Pereții au început să se crape, iar mulți dintre ghinioniștii proprietari sunt deja la a doua sau chiar a treia reparație. În replică, reprezentanții firmei care au construit imobilul, SC Emco SA, spun că totul este în regulă și că nu au refuzat niciun locatar care i-a solicitat pentru reparații.
Lipsește un rând de cărămizi
Locatarii din blocul 83 de pe strada Bucovina spun că în momentul în care li s-au crăpat pereții și s-au apucat de reparații au observat că lipsește un rând de cărămizi. Oamenii sunt extrem de stresați nu doar pentru că au pereții crăpați în toată casa, ci le e teamă ca nu cumva la un cutremur mai serios zidurile să se prăbușească peste ei. Au făcut sesizari la Inspectoratul de Stat în Construcții, mai întâi la Pitești și prin nu știm ce minune nu s-a luat nicio măsură, așa că proprietarii au mers la Ploiești, acolo unde este conducerea inspectoratului. Reprezentanții firmei Emco au reușit să înăbușe scandalul reparând apartamentul unuia dintre cei care au făcut sesizarea, numai că asta nu a rezolvat problemele celorlalți.  La fața locului, oamenii spun că deși reprezentanții de la Inspectoratul de Stat în Construcții de la Pitești au venit în control, aceștia nu au intrat în apartamente. Locatarii spun că sunt probleme pe ambele scări  și că ar fi vorba de o greșeală de fabricație. Când firma de construcții a făcut reparațiile, muncitorii au venit, au dat cu glet și apoi cu lavabilă, dar crăpăturile au reapărut pentru că pereții nu se leagă de partea de grindă.
”Cartoane și ziare în loc de cărămizi”
Spusele oamenilor sunt confirmate și de administratorul blocului. ”Este o chestiune extrem de delicată. Mai mult de o treime din apartamentele din bloc au probleme, dacă nu mai multe. Nu sunt probleme la structura de rezistență, ci e vorba despre partea superioară pe pereții despărțitori din camera unde lipsește un rând de cărămizi, rând care a fost înlocuit cu cartoane și ziare. Când au venit oamenii să plătească întreținerea le-am spus să se strângă toți să facă o sesizare. Eu nu stau în bloc, am o cămăruță unde vin oamenii să plătească întreținerea și am și acolo probleme”, spune administratorul Mihai Mogoș. Acționarul firmei Emco, Gheorghe Oprea, a adus în apărarea sa procesul verbal încheiat după controlul inspectorilor de la Pitești. ”S-au făcut două controale și inspectorii au stabilit că am respectat materialele și că din punct de vedere al calității totul este în regulă. Sunt lucruri inerente care se pot întâmpla și din cauza traficului greu de pe șoseaua de centură. Construcția a fost făcută conform legii și normativelor în vigoare. Oricine ne-a sunat pentru reparații, am fost deschiși și nu am refuzat pe nimeni, însă nu pot să intuiesc când locatarii au o problemă. Nimeni nu a fost refuzat de când a fost dat blocul în folosință și până acum”, precizează Gheorghe Oprea. Deși au făcut control reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, nu există o hârtie oficială în care să fie constatate nereguli, chiar și așa, un control riguros al specialiștilor în domeniu ar susține afirmațiile oamenilor.

radio manele radio manele online