Litoralul romanesc va fi largit - sute de mii de tone de nisip aduse din Marea Neagra

Sute de mii de tone de nisip vor fi aduse din Marea Neagra si din Dunare pentru refacerea plajelor de pe litoral.

In urmatorii doi ani, plajele urmeaza sa fie largite cu pana la 150 de metri, litoralul romanesc castigand astfel inca 33 de hectare de plaja, conform TVR.

"Daca vorbim de Eforie, plaja va avea 100 de metri latime, fata de 15-20 metri acum. La Constanta, sunt plaje care practic nu mai exista, vor avea 100 de metri", a explicat Catalin Anton, reprezentant Apele Romane - Dobrogea.

Procesul de innisipare artificiala vizeaza zonele unde marea avanseaza din ce in ce mai mult si unde s-au pierdut deja kilometri intregi de plaja din cauza eroziunii.

"Aceste constructii au menirea de a impiedica procesul de erodare, zona de sus fiind cea supusa atentiei: la Eforie Nord, falezele distruse si Eforie Sud, zone intens erodate", a declarat, la randul sau, Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare "Grigore Antipa".

Proiectul are o valoare de 145 de milioane de euro, iar reconstructia plajelor este finantata din bani europeni. Primele care vor intra in procesul de innisipare artificiala vor fi plajele Mamaia Sud, Tomis si Eforie Nord.

radio manele radio manele online